Nordijsko hodanje

Korisne informacije

01

O NORDIJSKOM HODANJU

Nordijsko hodanje je tehnika brzog hodanja koja je u posljednjih nekoliko godina dosegla nevjerovatnu popularnost širom Evrope. Nastalo je kao modifikovana verzija nordijskog skijanja zbog velike sličnosti u izvedbi pokreta. Nordijski skijaši godinama su ga provodili u svojim ljetnim treninzima kao pogodan oblik koji vjerno simulira i nadopunjuje skijaško trčanje kada nema snijega.

Nordijsko hodanje unapređuje već poznate pozitivne efekte brzog hodanja, a između ostalog doprinosi očuvanju zdravlja, prevenciji povreda, osteoporoze i artritisa, poboljšanju mišićne izdržljivosti, pravilnog držanja tijela i ravnoteže te pomaže cjelokupnom održavanju fizičke spremnosti.

Pri nordijskom hodanju aktivira se 90 posto mišića, a opterećenje zglobova nogu i kralježnice smanjuje se za 30 posto, prilikom čega se sagorijeva mnogo više kalorija, a konkretan trening se sastoji od hodanja i razgibavanja uz pomoć štapova.

02

Dobrobiti nordijskog hodanja

 • Aktivno angažuje 90 % mišića tijela
 • Pomaže u zdravom skidanju suvišnih kilograma: troši se od 20 do 45% više kalorija na sat nego tokom običnog hodanja
 • Čini vaše tijelo vitkijim i čvršćim
 • Pomaže pri boljem držanju tijela, smanjuje bol u leđima i popušta napetost u području ramena i potiljka
 • Jača srce i krvožilje
 • Sprečava osteoporozu i artritis
 • Smanjuje opterećenje zglobova nogu za 30%
 • Povećava pokretljivost zglobova; održava gustoću kostiju i gipkost tijela
 • Poboljšava držanje tijela i ravnotežu jačanjem mišića leđa i stabilizatora trupa
 • Pruža vam veću izdržljivost u svakodnevnim izazovima
 • Poboljšava raspoloženje i neutralizira negativne učinke psihičkog stresa

03

Biranje štapova

Za nordijsko hodanje se koriste specifično dizajnirani štapovi koji se razlikuju od planinarskih ili skijaških štapova.

Štapovi za nordijsko hodanje su namijenjeni za pravilno doziranje otpora prema podlozi, čime se dodatno angažuju mišići gornjeg dijela tijela. Izrađeni su od laganih materijala kao što su aluminij, pleksiglas ili karbon. Materijal štapa određuje težinu, elastičnost i na kraju cijenu. Obzirom da štapovi traju godinama, radi se o dugoročnoj investiciji te vrijedi pažljivo izabrati kvalitetan štap.

Štapovi za nordijsko hodanje moraju biti lagani, elastični, imati adekvatnu narukvicu i gumenu cipelicu za hodanje po asfaltu. Neprimjereni štapovi mogu izazvati neudobnost ili čak dovesti do povreda. Ručka i narukvica koje su ergonomski dizajnirane omogućavajuju lakše i ugodnije hodanje. Na kraju štapa nalazi se šiljasti metalni kraj koji se koristi kada hodamo po mekanom terenu, dok se za asfalt natakne gumena kapica.

Štapovi mogu biti teleskopski (podesive dužine) ili fiksni (cijev u jednom komadu). 

Štapovi za nordijsko hodanje su dugi od 110 do 140 centimetara. Pri odabiru se treba koristiti formulom za računanje visine štapa koja glasi: vaša visina x 0,68 = odgovarajuća visina štapa. Bitno je odabrati odgovarajuću dužinu jer prekratak ili predug štap može ometati kretanje.