Biranje štapova

Za nordijsko hodanje se koriste specifično dizajnirani štapovi koji se razlikuju od planinarskih ili skijaških štapova. Sa skijaškim ili planinarskim štapovima nordijsko hodanje se ne može sprovesti, jer se tehnika značajno razlikuje od npr. planinarenja.

Štapovi za nordijsko hodanje su namijenjeni za pravilno doziranje otpora prema podlozi, čime se dodatno angažuju mišići gornjeg dijela tijela. Izrađeni su od laganih materijala kao što su aluminij, pleksiglas ili karbon. Materijal štapa određuje težinu, elastičnost i na kraju cijenu. Obzirom da štapovi traju godinama, radi se o dugoročnoj investiciji te vrijedi pažljivo izabrati kvalitetan štap.

Štapovi za nordijsko hodanje moraju biti lagani, elastični, imati adekvatnu narukvicu i gumenu cipelicu za hodanje po asfaltu. Neprimjereni štapovi mogu izazvati neudobnost ili čak dovesti do povreda. Ručka i narukvica koje su ergonomski dizajnirane omogućavajuju lakše i ugodnije hodanje. Na kraju štapa nalazi se šiljasti metalni kraj koji se koristi kada hodamo po mekanom terenu, dok se za asfalt natakne gumena kapica.

Štapovi mogu biti teleskopski (podesive dužine) ili fiksni (cijev u jednom komadu). Ako je štap dobrog kvaliteta, nije važno koji tip izaberete.

Štapovi za nordijsko hodanje su dugi od 110 do 140 centimetara. Pri odabiru se treba koristiti formulom za računanje visine štapa koja glasi: vaša visina x 0,68 = odgovarajuća visina štapa. Bitno je odabrati odgovarajuću dužinu jer prekratak ili predug štap može ometati kretanje.

ŠTAPOVI ZA NORDIJSKO HODANJE

Štapovi su jedini dio opreme koji je neophodan. S obzirom da je štap individualan rekvizit, te da mora biti prilagođen isključivo vama, to je ujedno i jedina investicija koja će vam biti potrebna.

Mi vam nudimo tri opcije:

a) Iznajmljivanje štapova tokom kursa uz depozit od 80 BAM, od kojih će vam 60 BAM biti vraćeno na kraju kursa ukoliko odlučite da ne zadržite štapove

b) Kupovina štapova kod nas, cijena 80,00 BAM

c) Kupovina štapova samostalno (ispod ćete naći objašnjenje kako izabrati štap pri kupovini)